زوجسیم مسى تلفن شهرى از محدوده فرکانسى میان صفر تا 2 مگاهرتزپشتیبانى مى کند که از این میان فقط براى کاربردهاى شهرى تلفن ثابت(PSTN) از پهناى باند 4 کیلوهرتز پشتیبانى مىشود. بدینمعنى که هنگام استفاده از تلفن معمولى حداکثر باند فرکانسى4کیلو هرتز مورد استفاده قرار گرفته و مابقى باند بلااستفاده مىماند.
ADSL بابکارگیرىتکنولوژیهاىمدولاسیونتقسیم فرکانسى و فشرده سازى اطلاعات این امکان را بوجود مىآورد که سیستم شمارهگیرى تلفن بتواند از پهناى باند 4 کیلوهرتز خود استفاده کند و مابقى باند فرکانسى آزاد براى اتصال به اینترنت و تبادل اطلاعات میان کاربر و مرکز خدمات ADSL استفاده شود. استفاده از محدوده فرکانس4کیلوهرتزى نمىتواند بیشتر از56kbps سرعت دراختیار کاربران قرار دهد و بااستفاده از یک پهناى باندى معادل 2 مگا هرتز میتوان تصور کرده که چهمقدار بر سرعت تبادل اطلاعات افزدوه مىشود (چیزى در حدود 500 برابر) و در این حالت است که میتوان به سرعتهاى 8mbps و حتى خیلى بالاتر دست یافت (تکنولوژى هاى جدیدترADSL قادر به ارائه سرعتهایى بیش از20mbps مىباشند). در عمل ADSL از پهناى باندفرکانسى 30KHz تا 138KHz براى ارسال اطلاعات و باند فرکانسى 138KHz تا 1.1Mhz براىگرفتن اطلاعات استفاده مىکند.
سازندگان تجهیزاتADSL معمولا از دو استاندارد تقسیم سیگنال فرکانسى استفاده مىکنندTM وCAP،استاندارد قدیمى CAP با تقسیم کردن تمام پهناىباند به سه بخش مجزا، به مکالمات تلفنى باند صفر تا 4 کیلو هرتز را اختصاص مىدهد و براى ارسالداده (Upstream) محدوده 25 تا 160کیلوهرتز ودریافت اطلاعات از باند 240 کیلوهرتز به بالا صورت خواهد گرفت. بنابراین در نهایت این شیوه از سه کانال مجزا استفاده مىکند. استاندارد DTM با تقسیمکردن پهناىباند به247 کانال مجزا و اختصاص کانالهایى براى دریافت و ارسال داده انعطافپذیرى بیشترى را در کیفیت سرویس بوجود مىآورد. ولى درعوض پیادهسازى به مراتب پیچیدهترى دارد.
□ تجهیزات ADSL
فارغ
از تجهیزات مخابراتى تکنولوژىهاى DSL بطور ساده در یک نگاه مىتوان گفت ADSL از
دو دستگاه خاص استفاده مىکند: یک دستگاه معروف به مودمهاى DSL در محل مشترکین و دستگاه DSL Access Multiplexer
(DSLAM) در محل شرکت ارائه دهنده خدمات. ADSL مودمهاى DSL که
با نام ATU-R
نیز
از آنها یادمىشود، مسئولیت برقرارى اتصال میان کامپیوتر مشترک را با خط DSL برعهده
دارند. این
نوع از مودمها معمولا با USB و یا پورت اترنت 10base-T
به
کامپیوتر کاربر متصل مىشوند DSLAM . با جدا سازى باندهاى فرکانسى
4کیلوهرتزى از دیگر پهناى باند براى هر خط اتصالى ADSL امکان ارتباطات کاربران و اتصال به
تجهیزات مجتمع پرسرعت را براى اینترنت در مراکز ارائه خدماتADSL
فراهم
مىکند.
فرکانس باند 4kbps نیز به سمت سوئیچهاى مخابراتى هدایت مىشود. به هر DSLAM صدها زوجسیم متصل مىشود که درنهایت بسوى یک اتصال اینترنت با پهناى باند خیلىزیاد هدایت مىشوند و تا وقتى این پهناىبانداشباع نشده است، مشترک مىتواند به صورت یکنواخت و با سرعتبالا از اینترنت استفاده کند. در سمت مشترک، گاهى نیاز است که از یکدستگاه فیلتر جداکننده بنام Splitterنیزاستفاده شود تا میان باندفرکانسى صدا براى مکالمات تلفن با اطلاعات ت ADSL داخل بوجود نیاید.
□ 2 ADSL گامى فراسوى اینترنت پر سرعت
فناورى ADSL تحولى عظیم و یک نقطهعطف در صنعت ارتباطات راهدور و استفاده از شبکه جهانى اینترنت با استفاده از امکانات و زیر ساختهاى موجود در کشورها و سازمانها است و امکان خدمات آنلاینى همانند صوت و تصویر و ویدئو را فراهم مىکند. با اینوجود با نگاهى فناورانهتر به مزایا و معایب ADSL، فاصله میان سرعت عملى ارتباطاتADSL برروى کامپیوتر مشترکین و بحث محدودیت فاصله میان مراکز ADSL با مشترک دو مشکل پیشروى این فناورى هستند. همچنین برخى پارامترهاى کیفیتى نیز هنوز درADSL پوشش داده نشده بودند. بههمین جهت در سال 2002 و 2003 استاندارهاى جدیدى براى این فناورى با نام 2 ADSL و +ADSL2 تعریف شد. در یک نگاهى کلى ADSL2 امکان حرکت بسمت سرعتهاى نجومى مانند 24mbps را فراهم مى کند و+2 ADSL بر مسافت موثر این تکنولوژى تا مرز6 کیلومتر مىافزاید. این همه ماجرا نیست، امکان انتقال صوت و تصویر، افزایش بهرهورى از پهناىباند و کاهش اتلاف باندفرکانسى، تفکیکپذیرى بهتر باندفرکانسى مکالمات تلفنى با باند ADSومدیریتتوانالکتریکى نیز از مهمترین دستاوردهاى فناورىهاى جدیدADSL هستند.
Reach ADSL2 دیگر استاندارد جدیدADSL است که باز برخى کمبودهاى استانداردهاى قبلى را کامل نموده است. آنچه گفتنى است تطبیق و سازگارى کامل این نوع از استانداردها با مودمهاى از نوع ADSL است. لذا براى بهرهگیرى از این فناورىها نیازى به تعویض مودم و تجهیزاتADSL نیست.